Zadanie
Piotr 10: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie mlog
22(x+1)−2mlog
2(x+1)+m−4=0
ma dwa różne rozwiązania mniejsze od 3.
Nie wychodzi mi poprawna odpowiedź
Dałem takie warunki:
mt
2−2mt+m−4=0, gdzie t=log
2(x+1) ⋀ D=(−1;+
∞) oraz f(t)=mt
2−2mt+m−4
1
0 m≠0
2
0 Δ > 0
3
0 −1 < t
w < 3
4
0 a*f(3) > 0 , gdzie a=m
5
0 a*f(−1) > 0, gdzie a=m
Mógłby ktoś sprawdzić

?
2 paź 16:47
Kaja: a spróbuj zamiast trzech ostatnich warunków skorzystać z wzorów Viete'a
2 paź 16:51
Kaja: napisz moze jeszcze jaka jest poprawna odpowiedź
2 paź 16:55
Piotr 10: Poprawna odpowiedź to m∊(4;+∞)
2 paź 16:56
Piotr 10: Ale chciałbym wiedzieć czy moje warunki są poprawne czy nie
2 paź 16:59
Piotr 10: Pomógłby ktoś mi ?
2 paź 17:26
Lorak: równanie z x ma mieć dwa różne rozwiązania mniejsze od 3, podane przez Ciebie warunki są
dla t
2 paź 18:03
Piotr 10: Pierwsza nierówność odp: m∊R
Druga nierówność odp; m∊(4;+∞)
lub
Pierwsza nierówność i druga nierówność m∊R
m>0 ( z założenia)
czyli sumując m∊(0;+∞)
gdzie błąd robię ?
2 paź 21:04
Piotr 10: Tak
2 paź 21:09
ZKS:
Piotr 10 Twoje założenia są prawie dobre.
2 paź 21:22
ZKS:
Skoro t = log2(x + 1) to dla x = 3 mamy t = 2 więc warunek jeżeli masz funkcję f(t) to
mf(2) > 0 i licz wtedy.
2 paź 21:23
Trivial: Witam przedmówców.
Piotr 10, jak tam elektrony?
2 paź 21:24
ZKS:
Witam
Trivial.
2 paź 21:25
Piotr 10: Trivial może być, mam jedno zadanie , trochę trudniejsze jeszcze od tamtego. Spróbuję je
jutro zrobić

. Ok dzięki wam za pomoc
2 paź 21:59
Mila: mlog
22(x+1)−2m*log
2(x+1)+m−4=0
x+1>0⇔x>−1
t=log
2(x+1)
m*t
2−2m*t+m−4=0
1) m=0, brak rozwiązań
2) m≠0, możemy obie strony równania podzielić przez m, unikniemy rozważania gdy parabola jest
skierowana w dół
równanie ma 2 różne rozwiązania , gdy m>0, należy jeszcze sprawdzić ograniczenie dla x.
| | 2 | | 2 | |
t−1= |
| lub t−1=− |
| i m>0⇔ |
| | √m | | √m | |
| | 2 | | 2 | |
t= |
| +1 lub t=− |
| +1⇔ |
| | √m | | √m | |
| | 2 | | 2 | |
log2(x+1)= |
| +1 lub log2(x+1)=− |
| +1 |
| | √m | | √m | |
x+1=2
2√m +1 lub x+1=2
−2√m +1
x=2
2√m +1 −1 lub x=2
−2√m +1 −1
Sprawdzamy dla jakich m zachodzą nierowności
−1<2
2√m +1 −1 <3 i −1<2
−2√m +1 −1<3 i m>0
po rozwiązaniu układu nierówności otrzymujemy:
m∊(4,
∞)
2 paź 23:26
Piotr 10: ZKS t=log2(x+1)
Ale jak wyznaczyć t , gdy x=−1 ? Wtedy liczba logarytmowana będzie równa zero.
t, gdy x=−1 będzie mi potrzebne do warunku 30 i 50 podanego w poście 16:47
3 paź 10:12
Piotr 10: Ok.Mila ten spójnik ''i'' zaważył na moim rozwiązaniu. Jeśli moglibyście mi podać jak
rozwiązać to moim sposobem, bo ZKS powiedział, że warunku są prawie dobrze
3 paź 10:14
matyk: ja bym wykorzystał to:
t=log2(x+1) ⇒2t=x+1 ⇒x=2t−1
x<3 ⇒2t−1<3 ⇒2t<4 ⇒t<2
I teraz równanie kwadratowe z t i warunek dla każdego t (t<2)
Przy okazji dziedzina (x>−1 ⇔2t−1>−1 ⇔2t>0 ⇔t∊R) − widać, że nic nie zmienia.
3 paź 10:45
ZKS:
Mi się wydaje że tutaj chyba sposób który pokazała Mila będzie najlepszy.
Jeżeli x → 1+ to t → −∞.
3 paź 10:51
Piotr 10: Ok też mi się teraz tak zdaję. Tylko ten spójnik ''i'' zamiast ''lub'' jest. Wyznaczone są
''iksy'' i pomiędzy nimi jest spójnik ''lub''. Potem się zrobił spójnik ''i''
3 paź 10:53
ZKS:
Oczywiście x → −1+.
3 paź 10:54
ZKS:
Piotr 10 zauważ że te obydwa różne rozwiązania muszą spełniać te warunki ponieważ
jeżeli jeden nie spełnia a drugi spełnia to nie dostaniesz dwóch różnych rozwiązań tylko jedno.
3 paź 10:56
ZKS:
Jak będą jakieś jeszcze wątpliwości to pisz postaram się pomóc.
3 paź 10:57
Piotr 10: Już nie mam żadnych wątpliwości. Wcześniej rozwiązałem to sposobem podanym przez
Mile,
tylko nie użyłem spójnika ''i'' i mi zła odpowiedź wychodziła
3 paź 10:58
Piotr 10: Dziękuje wam wszystkim za pomoc
3 paź 11:01