zadanko
marta <3: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, jeżeli jego przyprostokątne maja długość
5 i 12
30 wrz 17:47
:)TO TYLKO JA: r=13h= a√36 r= a√3/6
30 wrz 20:53
Bogdan:
Źle, to nie jest trójkąt równoboczny.
30 wrz 20:56
:)TO TYLKO JA: no tak...
30 wrz 20:57
Bogdan:
To popraw i podaj poprawne rozwiązanie
30 wrz 20:58
:)TO TYLKO JA: r=2Pa+b+c r=2P/a+b+c
30 wrz 21:01
Bogdan:
a jeszcze prościej?
30 wrz 21:11
:)TO TYLKO JA: Z Pitagorasa c=13,więc r=2
Tylko dlaczego Marta się tym zadaniem już nie interesuje?!
1 paź 10:39