sprawdź czy punkt P=(-5^0^,^7^5,0) należy do wykresu funkcji f(x)=x^2-p{125}
kamczatka: | | 6 | |
jak tutaj napisać np. 5do potęgi |
| ? |
| | 8 | |
2 paź 16:30
Mela: 5
68 = 5
u {6} {8} bez przerw
2 paź 16:33
kamczatka: | | 6 | |
ale |
| żeby w potędze 5 było jak zrobić ? |
| | 8 | |
2 paź 16:36
kamczatka: nikt nie wie ?
2 paź 16:50
5-latek: 56/8 o takie cos CI chodzi ?
2 paź 16:54
kamczatka: tak
2 paź 16:57
TheeMI: 8√56 tak mozna
2 paź 16:57
kamczatka: sprawdź czy punkt P=(−50,75,0) należy do wykresu funkcji f(x)=x2−√125
mi wyszło coś takiego po podstawieniu:
−56/8 −53/6
ale chyba jest coś nie tak
2 paź 16:57
kamczatka: _
2 paź 17:25
kamczatka: wie ktoś ?
2 paź 19:52
Basia:
x = −53/4 f(x) = 0
0 = (−53/4)2 − √125
0 = 53/2 − √125
0 = √53 − √125
0 = √125−√125
0 = 0
prawda ⇒ należy
2 paź 19:56
kamczatka: aha dzięki ja bez potrzeby pierwiastek na potęgi zamieniałem.
2 paź 20:00