postać iloczynowa i kanoniczna funkcji
carcaroline: Sprowadź funkcje kwadratowe do postaci iloczynowej (jeżeli istnieje) i postaci kanonicznej oraz
naszkicuj ich wykresy.
a) x2 +x
więc liczę z delty za c podstawiam 0
czyli
Δ=b−4xac
Δ=1=4x1x0
Δ=1
pierwiastek z delty to też jeden, więc liczę
x1= 1, x2=0
i zapisuję w postaci iloczynowej
y=a(x−1)(x−0) i tu nasuwa się moje pytanie czy ten drugi nawias pomijam i go nie piszę czy
zostawiam właśnie w takiej formie?
następnie postać kanoniczna y=−1(x−1)2
czy rozwiązanie jest poprawne?
2 paź 16:09
pigor: ..., no to zobaczmy, bo ja robię to np. tak :
a) y=x
2+x=
x(x+1) − postać iloczynowa (zera nie pisz i nawias pomijaj),
zaś
y=x
2+x= x
2+2*
12x+
14−
14=
(x+12)2−14 − kanoniczna
2 paź 16:21
carcaroline: okej, będę pamiętać o pomijaniu, zauważyłam, że złego wzoru użyłam w kanonicznej, dzięki za
pomoc
2 paź 16:33
rol: mi wyszło inaczej
iloczynowa y=(x−1) i kanoniczna y=−(x−1/2)2+1/4
2 paź 16:44