graficzny układ równań pomoc
Ola: Hej ! jutro mam kartkówkę z graficznego rozwiązywania układów równań i mam pewne pytanie.
mam podane równanie np. x+2y=4 no to przenoszę 2y=4−x / : 2
i otrzymuję y=2− i co teraz ? jak mam napisać to ? że x/2 ? i jak tabelkę do takiego równania
zrobić?
Bardzo proszę o wytłumaczenie ! : )
2 paź 15:53
Mila:

x+2y=4 ⇔2y=−x+4 /:2
| | 1 | |
y=− |
| x+2 równanie prostej |
| | 2 | |
| | 1 | |
y=− |
| x+2 obierasz dwa argumenty (takie, aby dobrze się liczyło i aby punkt miał najlepiej |
| | 2 | |
całkowite współrzędne)
| | −1 | |
x=0 to y= |
| *0+2=2 masz punkt(0,2) |
| | 2 | |
| | 1 | |
x=2 to y=− |
| *2+2=−1+2=1 masz punkt (2,1) |
| | 2 | |
To wystarczy, bo przez dwa różne punkty przechodzi tylko jedna prosta.
2 paź 16:05
Ola: okej, w sumie chodziło mi tylko o zapis po podzieleniu x przez cyfrę,ale bardzo dziękuję za
wyjaśnienie dodatkowe ~: )))
2 paź 16:08
Mila:
2 paź 16:09
Ola: a jak mam daną funkcję g(x)=−2x+3 i mam :
a) narysuj jej wykres
b) jaka jest wartość funkcji g dla x=4 i 1/2 ?
to jak to będzie?
2 paź 16:19
Ola: i jak obliczam miejsce zerowe tej funkcji i mam
0=−2x+3 / : −3 ( to czemu dzielę przez minus trzy a nie przez −2 ? )
2 paź 16:21
Ola: ha ! można podzielić !
będzie tak :
0=−2x+3
−2x=3 / : (−2)
x= −3/2
tylko,że wynik mam mieć bez tego minusa −− ale ma wyjśc 3/2....
2 paź 16:26
Mila:

Poćwicz rozwiązywanie równań.
−2x+3=0 /−3
−2x=−3 /:(−2)
a) y=−2x+3 punkty wykresu : (0,3) (1,1)
| | 1 | | 1 | |
b) g(4 |
| )=−2*4 |
| +3=−9+3=−6 |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 16:46