liczby
majka: Dlaczego liczb dwucyfrowych jest 90? Skoro są to liczby : 10−99
2 paź 15:26
pigor: ..., no to policz sobie na ...

palcach, żartuję , przepraszam,
albo po prostu wykonaj działanie 99−10+1= 89+1=90 i tyle . a jak nie wierzysz,
to ile jest liczb od 11 − 15, przecież nie 4 tylko są to 11,12,13,14,15 , a
więc jest ich 15−11+1 = 4+1= 5 . ...
2 paź 15:31
Vizer:
Pewnie próbowałaś to odejmować i wynik wychodził Ci 89, ale niestety przy tym sposobie zawsze
trzeba dodać jeden, bo nie jest to metoda na wyznaczanie ilości liczb między dwiema podanymi.
Najlepiej zrobić to z ciągów :
a1 = 10
an = 99
r = 1
99 = 10 + (n − 1) * 1
99 = 10 + n − 1
n = 90
2 paź 15:35
PW: Jest płot z 90 sztachet. Między tymi sztachetami jest 89 przerw (między 1. a 2., między 2. a
3.. miedzy 3. a 4. ... aż do przerwy między 89. a 90. sztachetą). Odejmując 90−1 liczysz
przerwy, a nie sztachety, których mamy o jedną więcej.
2 paź 18:56
gallardo: a ile jest liczb jednocyfrowych? 0−9
2 paź 18:56
PW: Tyle ile palców u rąk. Gdybyśmy byli czteropalczaści, to z pewnością liczylibyśmy w układzie
ósemkowym.
2 paź 20:19