ułamek z pierwiastkami
Xin: Witam,
mam za zadanie obliczyć następujące wyrażenie:
| 33√343 + 27√−128 | |
| |
| 46√729+5√(−8)2 | |
Bardzo proszę o pomoc i rozwiązanie, ponieważ nie wiem, jak się mam za to zabrać.
2 paź 13:56
wredulus_pospolitus: jak to jak
policz te perwiastki
2 paź 14:00
Xin: A nie można tego w jakiś sposób przekształcić?
2 paź 14:02
wredulus_pospolitus: nie
2 paź 14:03
isia:
3√343= 7 , b0 73=243 , 7√−128= −2 , bo(−2)7= −128
6√729= 3 , bo 36= 729 , √(−8)2= √64= 8
teraz tylko podstawiaj .......... i oblicz wartość tego ułamka
2 paź 14:04
Xin: Dziękuję!
2 paź 14:13