Pomóżcie nie wiem jak to rozwiązać / funkcje
Lili9: 1. Narysuj przez przesunięcie i przeskalowanie wykres funkcji ;
a) y=2sin ( 3x− π) +4
2. Rozwiąż nierówność :
a) 4|x−2|+|3x−1| < 2|x|−3
b)
√x−3 < x
2 −7
2 paź 13:09
Basia: a wiesz jak narysować wykres y=sin3x ?
od tego trzeba zacząć
2 paź 13:12
Lili9: No właśnie nie wiem
2 paź 13:13
Lili9: Ale jak to obliczyć, żeby taki wykres wyszedł ? Ja nigdy nie miałam tego typu funkcji...
2 paź 13:17
Basia:

zastanówmy się wobec tego jakie będą miejsca zerowe tej funkcji
| | π | |
sin(3x) = 0 ⇔ 3x = kπ ⇔ x = k* |
| |
| | 3 | |
| | π | |
miejscem zerowym jest każda wielokrotność liczby |
| |
| | 3 | |
czyli wyjdzie tak "ściśnięty" sinus (czarne)
teraz rysujemy g(x) = sin(3x−π) czyli przesuwamy o π w prawo (zielone)
teraz h(x) = 2sin(3x−π) czyli wszędzie podwajamy wartości (niebieskie)
a teraz przesuwamy o 4 jednostki do góry (czerwone, ale zmieścił się już tylko kawałek)
musisz sama dokończyć, ten ostatni krok jest prosty
2 paź 13:20
Lili9: To wszystko ? Dzięki

A możecie mi powiedzieć czy to jest na poziomie rozszerzonym ? I
pomóżcie w pozostałych przykładach bo tego nie rozumie
2 paź 13:24
Basia: tak; takie zadania rozwiązuje się na poziomie rozszerzonym
2 paź 13:29
Lili9: A mogłabyś mi pomóc w pozostałych przykładach ? Byłabym bardzo wdzięczna
2 paź 13:31
Basia:
1.b
| | 3x−2 | | 34(4x − 83) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | 4x−1 | | 4x−1 | |
| 3 | | 4x−1 | | 53 | |
| *[ |
| − |
| ] = |
| 4 | | 4x−1 | | 4x−1 | |
| 3 | | 5 | | 1 | |
| * [ 1 − |
| * |
| ] = |
| 4 | | 3 | | 4x−1 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | | 3 | |
− |
| * |
| * |
| + |
| = |
| | 4 | | 4 | | x−14 | | 4 | |
| | 1 | |
1. rysujesz wykres g(x) = |
| |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
2. przesuwasz o |
| jednostki w prawo i masz h(x) = |
| |
| | 4 | | x−14 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | |
3. mnożysz wartości przez − |
| (czyli skalujesz) i masz m(x) = − |
| * |
| |
| | 16 | | 16 | | x−14 | |
| | 3 | |
4. przesuwasz o |
| jednostki do góry i masz f(x) |
| | 4 | |
o ile się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
2 paź 13:39
Lili9: Ok dzięki

Obliczenia to sobie sprawdzę, a co z drugim zadaniem ?
2 paź 13:42
Basia: można było szybciej
| 3x−2 | | 3(x−23) | |
| = |
| = |
| 4x−1 | | 4(x−14) | |
| 3 | | x−312 | | 5 | | 1 | |
| *[ |
| − |
| * |
| = |
| 4 | | x−312 | | 12 | | x−14 | |
rysowanie tak samo, bo to samo wyszło
2 paź 13:45
Basia: napisz jeszcze raz; na razie pierwszy przykład
to dla mojej wygody i Twojego bezpieczeństwa, bo jak "latam" po tej stronie z góry na dół
i z powrotem strasznie się mylę
2 paź 13:47
Lili9: Rozwiąż nierówność :
a) 4|x−2|+|3x−1| < 2|x|−3
2 paź 13:52
Basia:

wyznaczasz i porządkujesz miejsca zerowe wyrażeń "objętych" |...|
x−2 = 0 ⇔ x=2
3x−1 = 0 ⇔ x=
13
x = 0
czyli mamy: 0;
13; 2
rozpatrujemy niestety aż cztery przedziały
1.
x∊(−
∞;0) ⇒ x−2<0 i 3x−1<0 i x<0 ⇒ |x−2| = 2−x i |3x−1| = 1−3x i |x| = −x
i mamy nierówność
4(2−x)+(1−3x) < 2(−x)−3
8 − 4x + 1 − 3x < −2x − 3
−5x < −12
x∊(−
∞;0)∩(
125;+
∞) = ∅
w tym przedziale nie ma rozwiązania
2.
x∊<0;
13) ⇒ x−2<0 i 3x−1<0 i x≥0 ⇒ |x−2| = 2−x i |3x−1| = 1−3x i |x| = x
i mamy nierówność
4(2−x)+(1−3x) < 2x−3
8 − 4x + 1 − 3x < 2x −3
−9x < −12
x∊<0;
1}[3})∩(u{43;+
∞) = ∅
w tym przedziale też nie ma rozwiązania
3.
x∊<
13;2) ⇒ x−2<0 i 3x−1≥0 i x≥0 ⇒ |x−2| = 2−x i |3x−1| = 3x−1 i |x| = x
i mamy nierówność
4(2−x)+3x−1 < 2x−3
8 − 4x + 3x − 1 <2x − 3
−3x < −10
x∊ <
13;2)∩(3
13; +
∞) = ∅
tu też nie ma rozwiązania
4.
x∊<2;+
∞) ⇒ x−2≥0 i 3x−1≥0 i x≥0 ⇒ |x−2| = x−2 i |3x−1|=3x−1 i |x| = x
mamy
4(x−2)+3x−1 < 2x−3
4x − 8 + 3x −1 < 2x−3
5x < 6
x <
65
x∊<2;+
∞)∩(−
∞;
65) = ∅
tu też nie ma rozwiązania
nierówność sprzeczna; nie ma rozwiązania
co widać również na wykresie
niebieskie to f(x) = 4|x−2|+|3x−1|
czerwone to g(x) = 2|x| − 3
2 paź 14:09
Lili9: Ok to jeszcze to jak byś mogła

b) √x−3 < x2 −7
2 paź 14:15
matyk: Tutaj najpierw dziedzina
2 paź 14:17
matyk: Potem jeśli prawa strona jest ujemna to nie mamy nic do roboty (brak rozwiązań)
Jeśli prawa strona jest nieujemna, to podnosimy do kwadratu i mamy nierówność kwadratową. Na
koniec zbieramy wszystko
2 paź 14:18
Basia:
√x−3 < x
2 −7
myślę, że tylko graficznie możesz to rozwiązać
x−3 ≥ 0
x ≥ 3
a w przedziale <3;+
∞) jak widać
√x−3 jest cały czas < x
2−7
czyli zbiorem rozwiązań jest <3;+
∞)
2 paź 14:21
Lili9: Ok dzięki wielkie. A jeszcze mam pytanie co do takiego zadania:
Oblicz wartość :
3√2+√5 + 3√2−√5
2 paź 14:24
Basia:
dla x∊<3;+∞) obie strony są nieujemne, ale nierówność wychodzi koszmarna
algebraicznie uczeń szkoły średniej raczej jej nie rozwiąże
x−3 < x4 − 14x2 + 49
x4 − 14x2 −x + 52 > 0
nie warto szukać pierwiastków wymiernych bo ich nie ma;
więcej: w ogóle nie ma pierwiastków
2 paź 14:24
matyk: Nie zauważyłem tego kwadratu przy x
2 
To rzeczywiście komplikuje moją metodę
2 paź 14:25
Basia: nie mam już teraz czasu, ale powinien jakoś zadziałać wzór
a
3+b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2)
ale co tam wyjdzie nie wiem
2 paź 14:33
Lili9: Aha. Ale dziękuje bo i tak mi dużo pomogłaś
2 paź 14:34
Basia:
@matyk tak samo zaczęłam; doszłam do tej nierówności i zrezygnowałam
wykres pokazał, że słusznie
2 paź 14:34