niewymiernosc
arwena: Sprawdź czy podana liczba jest niewymierna.
3√ 20 − 14 √2 + 3√20 + 14 √2
2 paź 12:22
ICSP: 20 ± 14√2 = (2 ± √2)3
2 paź 12:26
isia:
2 sposób
(a+b)3=a3+3a2b+b3 ⇒ (a+b)3= a3+b3+3a*b(a+b)
3√20−14√2+3√20−14√2= x /3
20−14√2 +10+14√2+3*3√(20−14√2)*(20+14√2)*x=x3
40 +3*3√400−392*x= x3
40+3*2*x=x3
x3−6x−40=0 W(4)= 64−24−40=0
(x−4)(x2+x+10)=0 Δ<0
zatem jedynym rzeczywistym rozwiązaniem jest x=4
czyli ta liczba ma wartość 4 i jest wymierną
2 paź 12:50
isia:
Poprawiam zapis: (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3= a3+b3+3a*b(a+b)
2 paź 12:52
ICSP: Witam
isie
2 paź 12:53
isia:
Hej
2 paź 12:54
arwena: Dziękuje serdecznie!
2 paź 13:04