prawdopodobieństwo
mike: zad 1. W pudełku są 3 kule białe oraz 7 kul czarnych. Prawdopodobieństwo wyciągnięcia z pudełka
dwóch kul w różnych kolorach jest równe?
zad 2. Rzucamy dwa razy czterościenną kostką do gry, która ma na każdej ścianie odpowiednio
cyfrę 1,2,3,4. Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do zdarzenia, że liczba 8 jest sumą
oczek w obu rzutach kostką jest równe?
2 paź 08:58
Tadeusz: 2.
... suma 8 ... to obie "czwórki"
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Prawdopodobieństwo dwóch "czwórek to |
| * |
| czyli |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
a prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego to ...
2 paź 09:24
Tadeusz:
1.
−2 kule z 10 można wyciągnąć na V
nk sposobów
| | 10! | |
V= |
| =90 ... oczywiście jest to |Ω| |
| | (10−8)! | |
− kulę biała na 3 sposoby a czarną na 7 .... i reguła mnożenia
| | 21 | | 7 | |
Ostatecznie P= |
| = |
| |
| | 90 | | 30 | |
2 paź 09:34
PW: Zadanie 1.
Dwie kule z dziesięciu można wyciągnąć na
sposobów.(duelementowe kombinacje, patrząc na wynik losowania nie uwzględniamy kolejności
losowania)
|Ω|=45.
Zdarzenie A − "wyciągnięto 2 kule w róznych kolorach" ma 3•7=21 elementów.
A={{b
1,c
1},{b
1,c
2},{b
1,c
3},...,{b
1,c
7},
{b
2,c
1},{b
2,c
2},{b
2,c
3},...,{b
2,c
7},
{b
3,c
1},{b
3,c
2},{b
3,c
3},...,{b
3,c
7},}
Zwracam uwagę, że A jest zbiorem, którego elementami są dwuelementowe zbiory − kolejność
wypisywania nie ma znaczenia, ważne żeby zobaczyć 3•7 dwuelementowych zbiorów).
Każde zdarzenie elementarne jest jednakowo prawdopodobne (wynika to z opisu losowania), a więc
na podstawie tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa
| | |A| | | 21 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 45 | | 15 | |
2 paź 12:24
Basia: Tak się zastanawiam...........................
Przyszła do mnie dziewczyna z zadaniem typu:
Z grupy 4 chłopców i 5 dziewcząt wybieramy 3 osobową delegację.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 1 chłopca i dwóch dziewcząt.
(więcej tam tego było, ale nieważne).
I twierdzi, że nigdy w życiu nie widziała ani symbolu Newtona, ani nawet symbolu n!
i nigdy w życiu nie słyszała słów: "silnia", "permutacja", "kombinacja".
Jest to możliwe ?
Oczywiście da się to zadanie i bez tego rozwiązać, ale to koszmar jakiś
2 paź 13:28
isia:
Basiu 
Wszystko teraz jest możliwe , nawet to, co jest niemożliwe

teraz stosują metodę
krzaków czyt.
drzewek !
Pozdrawiam
2 paź 13:31