Układy równań, funkcja liniowa
EMPE: Rozwiąż algebraicznie 4 poniższe układy równań:
| ⎧ | |x − 1| + 3|y| = 5 | |
| ⎩ | |2 − 2x| + 2=|6y| |
|
| ⎧ | |3 − 2x| − |y − 1| = 2 | |
| ⎩ | |1 − y| + |4x − 6| = 13 |
|
| ⎧ | |x − y| = 2 | |
| ⎩ | 2x + y = 1 |
|
| ⎧ | |2x − y| = 3 | |
| ⎩ | x + 2y = 1 |
|
2 paź 00:01
zOŚKA: W pierwszym można zapisać: |x−1|+3|y|=5
|−2||x−1|+2=6|y|
I podstaw sobie a=|x−1|
b=|y|
I najpierw wylicz a i b
2 paź 00:20
zOŚKA: a+3b=5
2a−6b=2 /:2
a+3b=5
a−3b=1
a=3
2 paź 00:23
zOŚKA: czyli x=4 lub x=−2
czyli masz 4 rozwiązania
2 paź 00:24
zOŚKA: (4,23), (4,−23), (−2,23), (−2,−23)
2 paź 00:25
zOŚKA: Drugie podobnie pokombinuj
2 paź 00:27
Aga1.: 3 i 4 rozbij na 2 układy
Ix−yI=2
2x+y=1
∫x−y=2 lub ∫ x−y=−2
∫2x+y=1 ∫2x+y=1
2 paź 06:28