matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz
Ona_18:
Wyznacz A∪B i A∩B zbiorów : A= {x : x∊R ⋀ |3−2x| ≤3} B={x : x∊R ⋀ 4x−x
2
>0} W tym A chodzi o to : |3−2x|≤3 3−2x≤3 −2x≤0 x≤0 3−2x≥−3 −2x≥−6 x≥3
30 wrz 17:37
Bogdan:
A. |3 − 2x| ≤ 3 ⇒ |2x − 3| ≤ 3 ⇒ −3 ≤ 2x − 3 ≤ 3 ⇒ 0 ≤ 2x ≤ 6 ⇒ 0 ≤ x ≤ 3 A = <0, 3> B. 4x − x
2
> 0 ⇒ −x(x − 4) > 0 B = (0, 4) A∪B = <0, 4) A∩B = (0, 3>
1 paź 01:12