Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi, funkcja liniowa
EMPE: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają równanie:
a) 2|x| − |y + 2| = 1
b) |x − 4| + |3y| = 6
1 paź 23:50
Basia:

(a)
rozwiązaniem jest to czerwone (oczywiście ciągnie się do nieskończoności)
dochodzi się do tego tak:
x≥0 i y+2≥0 ⇔ x≥0 i y≥−2
masz
2x − (y+2) = 1
2x − y −2 = 1
y = 2x − 3
x<0 i y+2≥0 ⇔ x<0 i y≥ −2
masz
−2x − (y+2) = 1
−2x − y −2 = 1
y = −2x−3
x≥0 i y+2<0 ⇔ x≥0 i y<−2
masz
2x+y+2 = 1
y = −2x − 1
x<0 i y<−2
−2x+y+2 = 1
y = 2x−1
2 paź 00:06