Równania pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi, funkcja liniowa
EMPE: W równoległoboku ABCD dane są 3 wierzchołki: A(−5,1), B(2,−2) i C(12,3).
a) Napisz równania prostych, w których zawierają się boki równoległoboku.
b) Wyznacz równanie prostej, zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka D na bok AB.
1 paź 23:47
isia:

prosta AB ∥ DC i prosta AD ∥ BC
| | yA−yB | |
wsp. kierunkowy: aAB= |
| = .......... |
| | xA−xB | |
AB: y= a
AB(x−x
A)+y
A y=........
DC: y= a
AB}( x−x
C)+y
C y=.....
AD : y= a
AD(x−x
A)+y
A y=.......
BC: y= a
AD(x−x
B)+y
B y=....
prosta DE ⊥ AB to a
DE= −U{1}{a
AB =....
→ → →
AD=BC AD= [x
D−x
A, y
D−y
A] =[ x+5 , y−1]
BC=[x
C−x
B, y
C−y
B] = [10,5]
to: x+5=10 i y−1=5
x=5 i y=6
D(5,6)
2 paź 00:44