matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje wymierne
Olga:
a
Oblicz a, jeśli wykres funkcji f(x)−
przecina prostą y=x w punktach P1 i P2, aodcinek
x
P1P2 ma długość: a) 4
√
2
b) 8.
1 paź 23:44
pigor:
..., np. tak : x≠0 i z warunków zadania
a
a)
= x i |P
1
P
2
|=
√
4x
2
+4x
2
= 4
√
2
⇔
x
⇔ x
2
=a i 2|x|
√
2
= 4
√
2
⇔ |x|
2
= a i |x|= 2 ⇔
a= 4
. ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− b) analogicznie
2 paź 01:42