Równania z wartością bezwzględną, funkcja liniowa
EMPE: Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m ∊ R równanie ma
rozwiązanie.
a) |mx + x| − |x| = −3
b) |m − 1| * |x + 2| = |x + 2| + 2
c) |m + 2| * |x − 3| = |2x − 6| − 1
1 paź 23:44
pigor: ..., np.
c)
|m+2|* |x−3|= |2x−6|−1 ⇔ |m+2|* |x−3|−2|x−3|= −1 ⇔
⇔ |x−3| (|m+2|−2)= −1 , a to równanie ma rozwiązanie ⇔ |m+2|−2< 0 ⇔
⇔ |m−2|< 2 ⇔ −2< m−2< 2 ⇔
0< m< 4 ⇔
m∊(0;4) . ...
2 paź 01:02
pigor: ..., no to może jeszcze
a)
|mx+x|− |x|= −3 ⇔ |x| |m+1|−|x|= −3 ⇔ |x| (|m+1|−1)= −3 , a to równanie
równoważne danemu, ma rozwiązanie ⇔ |m+1|−1<0 ⇔ itp. itd jak c) powyżej .
2 paź 01:05
pigor: ..., mam nadzieję, że b) rozwiążesz sobie sam(a) analogicznie , co
2 paź 01:07