Równania i nierówności z wartością bezwzględną, funkcja liniowa
EMPE: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x − |4 − 2x| = 2m ma 2 rozwiązania:
a) ujemne
b) przeciwnych znaków.
1 paź 23:41
Basia: to może sam coś spróbujesz zrobić ?
|4−2x| = |2x−4| = |2(x−2)| = 2|x−2|
po lewej stronie masz funkcję
f(x) = x−2|x−2|
x∊(−∞;2) ⇒ x−2<0 ⇒ ⇒|x−2| = −(x−2) = −x+2
f(x) = x−2(−x+2) = x+2x−4 = 3x−4
x∊<2;+∞) ⇒ x−2≥0 ⇒ |x−2| = x−2
f(x) = x−2(x−2) = x−2x+4 = −x+4
rysujesz to i na podstawie wykresu oceniasz jakie warunki musi spełniać 2m
potem wyznaczasz z tego warunki dla m
2 paź 13:04