Równania z wartością bezwzględną, funkcja liniowa
EMPE: | | 1 − x2 | |
Dane jest równanie z niewiadomą x: |
| = m − 3, gdzie m jest parametrem, m ∊ |
| | |x+1| | |
R.
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od parametru m.
b) Rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m = 0.
1 paź 23:37
zOŚKA: | (1−x)(1+x) | |
| =m−3 zał. x≠−1 |
| |x+1| | |
czyli mamy : dla x>−1 1−x=m−3
a dla x<−1 −(1−x)=m−3
czyli porządkując: m=−x+4 dla x>−1
m=x+2 dla x<−1
Narysuj teraz sobie ten wykres traktując m jako y.
Pamiętaj o wyrzuceniu z wykresu punktów o współrzędnej x=−1!
Gdy to zrobisz wystarczy, że będziesz prowadzić proste równoległe do osi x i patrzeć w ilu
miejscach przecinają nasz wykes.
I tak dla m≥5 brak rozwiązań
dla m∊<1,5) 1 rozwiązanie
dla m<1 2 rozwiązania
2 paź 00:12
zOŚKA: Dla m=0 mamy 2 rozwiązania x=4 i x=−2
2 paź 00:15