Równania i nierówności z wartością bezwzględną
EMPE: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |x + 4| − |1 − x|. Na podstawie wykresu:
a) wyznacz parametr m, dla którego rozwiązaniem równania f(x) = 1 − 2m jest liczba −2
b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x + 4| − |1 − x| = 1 − 2m ma
tylko jedno rozwiązanie.
1 paź 23:31
Basia:

f(x) = |x+4| − |x−1| bo |1−x| = |−(−1+x)| = |−1+x| = |x−1|
x∊(−
∞; −4) masz
f(x) = −(x+4) − [−(x−1)] = −x−4 + x −1 = −5
x∊<−4;1) masz
f(x) = x+4 −[ −(x−1) ] = x+4+x−1 = 2x−3
x∊<1;+
∞) masz
f(x) = x+4−(x−1) = 5
naszkicuj sobie wykres tej funkcji
ad.a
−2 ∊ <−4;1) czyli f(−2) = 2*(−2)−3 = −7
1−2m = −7
8 = 2m
m = 4
ad.b
widać z wykresu; dla m∊(−5;5)
1 paź 23:49
EMPE: No właśnie mnie wychodzi identycznie, tylko że w odpowiedziach do zadań mam, że: m = 1, m ∊ (−2
; 3)
2 paź 00:02
Basia:
zgadza się; źle to zrozumiałam
przecież
|−2+4|−|1−(−2)| = 1−2m
|2|−|3| = 1−2m
−1 = 1 − 2m
2m = 2
m=1
natomiast (b) napisałam źle, bo się zagalopowałam
1−2m ∊ (−5;5)
1−2m>−5
6 > 2m
m<3
i
1−2m<5
−4 < 2m
m>−2
m∊(−2;3)
2 paź 00:13
isia:

a) dla x= −2 |−2+4|− |1+2|= 1−2m
2−3 =1−2m
2m=2
m=1
b) −5<1−2m<5 ⇒ 2m−1<5 i 2m−1> −5
m <3 i m > −2
m€ (−2,3)
2 paź 00:18
isia:
2 paź 00:19