Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 27, a suma siedmiu początkowych wyr
pazzini: Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 27, a suma siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu
jest równa 105. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu oraz jego różnicę.
1 paź 23:08
bezendu:
a7=27
a1+a2+a3+a4+a5a6+27=105
a1+6r=27
6a1+15r=78
−6a1−12r=−27
6a1+15r=78
3r=51
r=3
a1=9
1 paź 23:12
isia:
| | 105*2 | |
a1+a7= |
| =30 ⇒ a1=35−a7 |
| | 7 | |
spr: 3,7,11,15, 19,23,
27 i gra
Ejjj
bezendu
1 paź 23:19
isia:
U mnie suma Sn= 105
a u bezendu Sn ≠ 105
1 paź 23:22
bezendu:
a
7=27
a
1+6r=27
a
1+a
1+r+a
1+2r+a
1+3r+a
1+4r+a
1+5r+27=105
6a
1+15r=78
a
1+6r=27 /(−6)
6a
1+15r=78
−6a
1−36r=−162
6a
1+15r=78
−21r=−84
r=
4
a
1=27−6*4
a
1=
3
Nie wiem o co Ci
Eta chodzi
1 paź 23:25
bezendu: To sprawdź
Eta jeszcze raz
1 paź 23:25
isia:
Zobacz co podałeś o 23 : 12 ?
1 paź 23:30
bezendu:
Etam
1 paź 23:34
isia:
1 paź 23:39