Zadanie
Piotr 10: O to link
http://www.zadania.info/9287456
Wszystko rozumiem do momentu tego(ostatnia linijka)
| | π | |
''Stąd x = |
| +2kπ, dla k∊C'' |
| | 4 | |
Nie potrafię zrozumieć dlaczego właśnie jest ''2kπ'' a nie ''kπ''. Patrząc na wykres to gdy
| | π | |
sinx i cosx >0 to powinno być x= |
| +kπ |
| | 4 | |
1 paź 23:03
Basia:
bo tgx = 1 także wtedy gdy sinx = cosx < 0 (a tak być nie może)
i te rozwiązania musisz "przeskoczyć"
1 paź 23:09
Nienor: Bo ktoś się pomylił. Oczywiście okresem tgx jest π, nie 2π.
1 paź 23:10
Basia: nieprawda
Nienor; nie pomylili się
1 paź 23:11
Piotr 10: Nie za bardzo rozumiem
Jeśli sinx=cosx
| | √2 | |
to sinx=− |
| i cosx tak samo |
| | 2 | |
1 paź 23:18
Basia: ale sinx i cosx są i podstawami logarytmu, i są logarytmowane
więc jako takie muszą być >0 i ≠1
stąd masz sinx, cosx ∊(0;1)
i dlatego np. rozwiązanie π4+π = 5π4 odpada
1 paź 23:21
Piotr 10: Wiem Basia ,że sinx i cosx∊(0;1) , ale nie potrafię zrozumieć dalszej częsci
1 paź 23:23
Basia: nie rozumiem czego nie rozumiesz
rozwiązując równanie
tgx = 1
| | √2 | |
dostajesz także takie rozwiązania, w których sinx = cosx = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
i te musisz odrzucić, bo przecież − |
| ∉ (0,1) |
| | 2 | |
1 paź 23:26
Piotr 10: Aa w ten sposób, ok dzięki
1 paź 23:29