proste zadanie na potęgach
gallardo: a2+b=45
b2+a=87
oblicz a,b
jak to rozwiązać?
1 paź 23:00
ICSP: a czy kolega nie zapomniał czegoś dopisać ?
1 paź 23:20
gallardo: absolutnie nie, to zadanie natrafiłem na jednej stronce z zadaniami na logikę i mam problem heh
1 paź 23:23
ICSP: a nie ma tam przypadkiem napisane ze rozwiązania muszą być liczbami naturalnymi ?
1 paź 23:24
gallardo: no trudno, sam pomyślę jeszcze
1 paź 23:25
ICSP: dziś już niestety zmęczony jestem, ale jutro mogę to rozwiązać
1 paź 23:25
gallardo: mam nadzieję, że dzis już ktoś to ogarnie
2 paź 13:26
pigor: ..., np. tak :
a2+b=45 i b2+a=87 ⇔ b
2−a
2+a−b=42 i a
2+b= 45 ⇒ (b−a)(b+a)−(b−a)=42 ⇔
⇔ (b−a)(b+a−1)= 7*6 ∨ (b−a)(b+a−1)=21*2 ∨ (b−a)(b+a−1)= 14*3 no i teraz
pobaw się układami np. b−a= −6 i b+a−1= −7 itp., itd, , a jest ich sporo . ...
2 paź 13:39
gallardo: nie wiem, ja doszedłem, że są to liczby 6 i 9, być może chodzi o to, że mają być to liczby
całkowite
2 paź 13:42
gallardo: z tego co zrozumiałem to udowadniasz, że jest to nie do rozwiązania, tak mam to rozumieć?
2 paź 13:49
pigor: 
?, wcale tak nie twierdzę, tylko szkoda mi czasu
na te zabawę, choć układziki są proste. ...
2 paź 13:54
Garth:
A skad ten wniosek?
Masz znalezc wszystkie mozliwosci rozwiazan, jakie przedstawil
pigor.
Przyklad:
(b − a)(b + a − 1) = 14 * 3
b − a = 14 ∧ b + a − 1 = 3 ⇔ b = 9 ∧ a = −5 [sprawdz to, zrob sobie z tego np. uklad rownan i
go rozwiaz, by znalezc wartosci a i b, natomiast jak mowil
pigor − rozwiazan jest wiele,
bo pamietamy, ze mnozenie jest przemiennie i w tym wypadku moze byc rowniez tak, ze b − a = 3
∧ b + a − 1 = 14, takze milej zabawy, sprawdz wszystkie mozliwosci

]
2 paź 13:58
isia:
w liczbach całkowitych:
42 =1*42= (−1)*(−42)= (−42)*(−1)= 2*21= (−2)*(−21)= ....... itd
masz układy:
b−a= 1 b−a= −1
b+a−1=42 lub b+a−1= −42 lub...............
2b=44 itd..........
b=22
a=21
miłej "zabawy"
2 paź 14:00
gallardo: isia wtf? wcale mi nie pomagacie

myślałem, że jest ktoś tu w stanie podać rozwiązanie, ale
chyba muszę jak zwykle sam, miłego dnia
2 paź 14:08
gallardo: jak rozwiążę, to napiszę wam to rozwiązanie
2 paź 14:14
Garth:
Chyba nie sadziles/as, ze ktos tu poda gotowe rozwiazanie, powiedziano Ci, jak trzeba to
zadanie zrobic, wiec teraz rob.

A jak czegos dalej nie rozumiesz/nie wiesz, to pytaj
jeszcze.
2 paź 14:17
pigor: ..., no

wreszcie podjąłeś męską decyzję . ...
2 paź 14:18
gallardo: jak kiedy opanuję cały materiał z matmy to będę specjalnie pisał tu gotowe rozwiązania ludziom,
i nie zabronicie mi
2 paź 14:28
isia:
Trochę to potrwa
2 paź 14:29
matyk: pisz gotowe rozwiązania

(ciekawe jak długo będzie ci się chciało pisać...) Nigdy nie
opanujesz całego materiału z matmy
2 paź 14:29
2 paź 14:38