Zadanie - ciagi liczbowe
croppson: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an), którego suma n początkowych wyrazów określona jest wzorem.
Podaj wzór na n−ty wyraz tego ciągu.
a) Sn = n2
b) Sn = n2 + 2n
1 paź 22:55
Nienor: Wiesz, że
a
1+a
n=2n
Wiesz też, że:
S
1=1=a
1, czyli:
a
n=2n−1
Sprawdzam:
1 paź 23:01
Janek191:
b) Sn = n2 + 2n
więc
Sn−1 = ( n −1)2 + 2*( n −1) = n2 −2n + 1 +2n − 2 = n2 −1
oraz
Sn = S:n −1} + an ⇒ an = Sn − Sn −1
an = ( n2 + 2n) − ( n2 − 1) = 2n + 1
==============================
2 paź 06:18