Wzory skróconego mnożenia.
Kubka: Pogrupuj odpowiednie składniki i zapisz podane wyrażenie w postaci różnicy kwadratów wyrażeń.
a) 4a
2 − 12a + 9 − 9x
2
To jest tylko jeden przykład, mam cztery zadane. Resztę raczej sam zrobię, jeśli będę wiedział
jak.
Liczę na pomoc

Pozdrawiam.
1 paź 21:58
matyk: 4a2−12a+9−9x2=(2a−3)2−9x2
1 paź 22:00
Kostek:
(2a−3)2−(3x)2
1 paź 22:01
Kubka: A takie coś : (2a−3−3x)(2a−3+3x) ?
1 paź 22:02
Kubka: I jak to pogrupować?^^
Zrobiłem coś takiego :
4a2 + 9 − 9x2 − 12a
1 paź 22:03
matyk: (2a−3−3x)(2a−3+3x) =(2a−3)2−9x2
1 paź 22:05
Kubka: Pomożecie z jeszcze jednym?
b) 49y2 − 1 + 6a − 9a2
Co z tą jedynką?
1 paź 22:13
matyk: jest potrzebna

49y
2−(9a
2−6a+1)=...
dalej samemu
1 paź 22:14
Kubka: 7y2 − (1−3a)2 ?
1 paź 22:25