nierownosci logarytmiczne
Kuba: logx 2 * log2x 2 * log2 4x >1
1 paź 21:58
matyk: zamień podstawy logarytmów na liczbę 2
1 paź 21:58
Kuba: nie no nie wiem jak to zrobic..
1 paź 22:01
Kuba: 1=log2 2 tyle wiem chyab dobrze?
1 paź 22:02
Basia:
założenia:
x>0 i x≠1 i x≠
12
| | log22 | | 1 | |
logx2 = |
| = |
| |
| | log2x | | log2x | |
| | log22 | | 1 | | 1 | |
log2x2 = |
| = |
| = |
| |
| | log2(2x) | | log22 + log2x | | 1+log2x | |
podstawiasz i masz
| 1 | | 1 | |
| * |
| *(log24 + log2x) > 1 |
| log2x | | 1+log2x | |
| 1 | | 1 | |
| * |
| *(2+log2x) > 1 |
| log2x | | 1+log2x | |
t = log
2x
potrafisz dokończyć ?
1 paź 22:04
matyk: tak
wzór mamy taki:
przy odpowiednich założeniach
1 paź 22:04
Kuba: dziękuje dalej dam rade bo to przemnozzyc i mijesca zerowe
1 paź 22:05
Kuba: | | log2 2 | | log2 2 | |
a to ze wzoru to bedzie tak?: |
| * |
| * log 2 4x > 1  |
| | log2 x | | log2 x | |
1 paź 22:07
matyk: Zobacz na rozwiązanie Basi
1 paź 22:09
Kuba: | | log2 2 | |
blad w tym drugim wyrazeniu jest |
| |
| | log2 2x | |
1 paź 22:10
Kuba: wiem patzre ale pytam czy tomoje jest dobre?
1 paź 22:11
matyk:
1 paź 22:12
matyk: pomyłka

byłoby ok

(jak poprawisz błąd)
1 paź 22:13
Basia:
nie ma żadnego błędu
1 paź 22:13
Basia: i dalej log2(2x) = log22+log2x = 1+log2x
1 paź 22:14
Kuba: Dziękuje ludzie to juz to zrozumialem,dzieki serdeczne. dzieki za czas i pisanie
1 paź 22:15