Funkcja homograficzna
Zenek: | | 3x−2 | |
Narysuj wykres funkcji fx= |
| . |
| | 2x−4 | |
Chce to zrobić sposobem, w którym dziele licznik przez mianownik i otrzymuje przesunięcie
hiperboli, ale mam problem, bowiem w liczniku jest
2x zamiast
x. Jak podziele ten
ułamek przez dwa i otrzymuje postać
1 paź 21:34
Zenek: Otrzymuje postać: U{1,5x−1}{x−2). Wydaje mi się że nie jest to poprawne, więc jak dostać postać
z samym x?
1 paź 21:34
1 paź 21:35
matyk: | | 1 | |
wyłącz |
| przed cały ułamek. |
| | 2 | |
1 paź 21:35
matyk: to co napisałeś też jest poprawne.
1 paź 21:36
Kostek:

D=R\{2}
1 paź 21:36
pigor: ..., lub
| 1,5x−1 | | 1,5x−3+2 | | 1,5(x−2)+2 | | 2 | |
| = |
| = |
| = 1,5+ |
| , więc |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−1 | |
| | 2 | |
wykres y= |
| przesuwasz o wektor u= [1;1,5] . ... |
| | x | |
1 paź 21:41
pigor: | | 2 | |
o kurcze błąd nieuwagi , oczywiście tam jest y= 1,5+ |
| , więc u=[2; 1,5] . |
| | x−2 | |
1 paź 21:44