równania
ania: rozwiąż równanie: x3−3√2x2+√2x−6=0
1 paź 20:45
matyk: Poszukaj pierwiastków wymiernych jak nie widzisz jak pogrupować.
1 paź 20:46
ania: czy mógłby mi ktoś pomóc ?
1 paź 21:00
mk:
Sprawdź czy dobrze przepisałaś równanie ?
1 paź 21:00
Basia: szukanie pierwiastków wymiernych to nie najlepszy pomysł;
po prostu ich nie ma
x3 − 3√2x2 + √2x − 3*2 = 0
x3 − 3√2x2 + √2x − 3*√2*√2 = 0
x2(x−3√2) + √2(x−3√2)=0
(x−3√2)(x2−√2)=0
(x−3√2)(x−4√2)(x+4√2) = 0
x = 3√2 lub x = 4√2 lub x= −4√2
1 paź 21:05
matyk: Ale warto na początku to sprawdzić
1 paź 21:06
ania: Dziękuje bardzo Basia !

gdyż nie wiedziałam jak je pogrupować wszystko mi wyjaśniłaś
1 paź 21:10
Basia: oj ale tam jest błąd
trzeci wiersz od dołu; powinno być
(x−3√2)(x2+√2) = 0
jedynym rozwiązaniem jest x = 3√2
1 paź 21:13
ania: już widzę

ja tego błędu nie zauważyłam ale i tak wielkie dzięki Basia
1 paź 21:22