Zbiory liczb
Alaila: Są dwa zbiory: A=(2,3) i B=[2,5] . Jak mam wyznaczyć AC, BC oraz AΔB
1 paź 20:37
Alaila: Dobra, znalazłam już, że AC to to samo co A'
1 paź 20:47
Alaila: Podbijam pytanie: jak wyznaczyć zbiór AΔB
1 paź 21:11
Basia: a co oznacza symbol Δ ?
1 paź 21:11
Alaila: No z tego co ja wiem to jest to delta, ale do tej pory nie spotkałam się z takim zadaniem...
1 paź 21:26
Basia: na pewno masz gdzieś jego znaczenie (tego symbolu) opisane
szczerze mówiąc nie przypominam sobie czegoś takiego w teorii mnogości, ale co nieco mogło się
przecież zmienić
1 paź 21:28
1 paź 21:31
Alaila: Niestety nie mam tego opisanego... Takie mam zadanie na analize mat., w ramach powtórek z
liceum. A ja liceum skończyłam 5 lat temu i nie przypominam sobie takiego zbioru, ani też nie
mogę tego nigdzie znaleźć...
1 paź 21:31
matyk: Definicja jest w wyżej zamieszczonym linku
1 paź 21:32
5-latek: AΔB jest to roznica symetryczna zbiorow A i B
1 paź 21:32
Alaila: Dziękuję bardzo ^^
1 paź 21:35
Alaila: Za wolno odświerzam stronę
1 paź 21:36
Basia: tak myślałam, ale nie byłam pewna
no to przecież łatwe
AΔB = (A−B)∪(B−A) (to jest definicja)
A−B = (2;3) − [2;5] = ∅
B−A = [2;5] − (2,3) = {2}∪[3;5]
AΔB = ∅∪{2}∪[3;5] = {2}∪[3;5]
1 paź 21:36
5-latek: Wstep do matematyki B −Jan Kraszewski jest to opisane . tam znalazlem
1 paź 21:37
matyk: Wszystko jest łatwe na pewnym stopniu zaawansowania
1 paź 21:37
matyk: Internet − źródło wiedzy − tam to znalazłem
1 paź 21:37
Alaila: Jak się wie czego szukać to się znajdzie. Ja szukałam na stronach z działaniami na zbiorach i
tam tego nie było... Ja miałam matmę na bardzo wysokim poziomie,,, 5 lat temu... A teraz muszę
sobie wszystko przypominać
1 paź 21:39
Basia: na tej stronce, do której link podałeś jest też, jak Pan Bóg przykazał, A − B
a nie jakieś nawiedzone A\B, które się potem wszystkim myli z prawdopodobieństwem
warunkowym, a Δ jako symbol różnicy symetrycznej całkiem mi się podoba
1 paź 21:41
Alaila: Czyli AΔB dla A=(−∞, 4) i B=[−2, ∞) będzie (−∞, −2) U [4, ∞)
1 paź 21:42
Basia: tak
1 paź 21:44
Alaila: Dziękuję bardzo ^^
1 paź 21:46
Alaila: A możecie mi przy okazji podpowiedzieć jak rozpisać (x6−729)
Wiem, że 729=36
1 paź 21:47
Basia:
x6 − 36 = (x3)2 − (33)2 = (x3−33)(x3+33)
dalej już chyba wiesz ?
1 paź 21:50
matyk: wzór skróconego mnożenia
(x3−27)(x3+27)
dalej można znowu ze wzorów z sześcianami.
1 paź 21:50
Alaila: kurde o tym nie pomyślałam... kombinowałam z kwadratami liczb...
1 paź 21:51
James Thomas: You can locate it if you know what to look for<a href="https://mybankinginformation.com/does-sprouts-accept-ebt/>.</a> I looked for the sites with
activities for the harvest, but I couldn't find them. Five years ago, I had a very high degree
of math proficiency. I now have to keep everything in mind.
17 paź 12:14
4 lis 17:07
8 lis 08:26