kwotę 10000zł złożono na lokatę terminową o stalym oprocentowaniu p%. Po roku od
andrew: kwotę 10000zł złożono na lokatę terminową o stalym oprocentowaniu p%. Po roku od dochodu z
lokaty zapłacono 20% podatku i okazało się , że na koncie lokaty jest 10400zł oblicz p.
1 paź 20:29
matyk: jak często następuje kapitalizacja odsetek?
1 paź 20:34
andrew: tego nie podano w zadaniu więc chyba 1
1 paź 20:40
matyk: 10000+10000*p100*0,8=10400
1 paź 20:41
pigor: ..., otóż, warunki lokaty opisuje np. równanie :
10 000(1+80%p%)= 10 40 ⇔ 100+10*8p%= 104 ⇔
⇔ 80*p%= 4 ⇔ 8p= 40 ⇔ p=5 ⇔
p%= 5% . ...
1 paź 20:42