zbadać monotoniczność i obliczyć granicę ciągu
Łuki: Witam mam mały problem z generalnie prostym zadankiem, pogubiłem się przy tym przykładzie.
zbadać monotoniczność i obliczyć granicę ciągu an=4n−n3
lim=4n−3=+∞ tak? ale z monotonicznością mam problem
1 paź 20:29
Krzysiek: an =4n−n3
to an →−∞
i nie ma czegoś takiego jak ty napisałeś:
"lim=4n−3=+∞ "
to tak jakbyś napisał 2=2=4
1 paź 20:32
Łuki:
Oglądałem etrapez i typ mowił zeby tak zapisywać.
a jak rozw tą granicę?
1 paź 20:36
Łuki: Pomoże ktoś?
1 paź 20:46
Krzysiek: nie wydaje mi się,żeby tak ten 'typ' z etrapezu zapisywał.
an=4n−n3=n3(4/n2−1)→−∞
bo 4/n2→0
dla n→∞
1 paź 20:49
5-latek: W zadaniach tego typu nalezy wylaczyc przed nawias n w najwyzszej potedze wiec bedzie
| | 4n | | n3 | |
limn→∞=n3( |
| − |
| )=∞*(−1)=−∞ wiesz skad to wszystko |
| | n3 | | n3 | |
natomiast monotonicznowc to a
n+1−a
n i badasz znak lub zamiast roznicy badasz iloraz
1 paź 20:49
PW: Pokaż, że nierówność
(1) 4n−n3 < −M
jest prawdziwa dla każdej dodatniej M i "prawie wszystkich n", mówiąc ściślej:
istnieje n0, taka że nierówność (1) jest spełniona dla wszystkich n>n0.
To będzie dowód z definicji. Nie trzeba "dokładnie" rozwiązywać nierówności, jedynie
pokazać, że przy ustalonym M jesteśmy w stanie pokazać n0 taką, że dla n>n0
4n+M < n3.
.
1 paź 21:03
Łuki: | | n2+1 | |
czyli w przykładzie an= |
| |
| | 2n−1 | |
| | (n+1)2+1 | | n2+2n+1 | |
an= |
| = |
| =n2+1 |
| | 2(n+1)−1 | | 2n+2−1 | |
| lim | n2+1 | | lim | | | |
|
| = |
| n2 |
| =∞ |
| n→∞ | 2n−1 | | n→∞ | | | |
1 paź 21:14
Basia: najwyższą potęgę
mianownika wyłączamy przed nawias
albo, jak ktoś woli (np.ja) dzielimy przez najwyższą potęgę
mianownika
| n2+1 | | n(n+1n) | |
| = |
| = |
| 2n−1 | | n(2−1n) | |
| n+1n | | +∞+0 | | +∞ | |
| → |
| = |
| = +∞ |
| 2−1n | | 2−0 | | 2 | |
1 paź 21:19
Student: lim 4 (n−1) −5
n→∞ 2 (2n+1)−7
24 paź 11:21