prawdooo
pomocyyy... : Z grupy osób gdzie jest 5 kobiet wylosowano trzyosobową delegacje. Prawdopodobieństwo tego że w
delegacji jest więcej kobiet niż mężczyzn wynosi 67 . Oblicz ilu mężczyzn jest w tej
grupie.
1 paź 20:08
pomocyyy... :
1 paź 20:11
irena_1:
n− liczba mężczyzn (liczba naturalna)
| 6(10+10n) | | 6 | |
| = |
| |
| (n+3)(n+4)(n+5) | | 7 | |
70+70n=n
2+12n
2−23n−10=0
(n−2)(n
2+14n+5)=0
n=2 a rozwiązanie równania kwadratowego jest niewymierne, czyli
n=2
1 paź 20:19
pomocyyy... : dziękuje
1 paź 20:21