czy to jest podzielne przez którąś z liczb 10, 5, 7, 11 jak to sprawdzić
Krzysiek: (46)5−8*429−5*(42)4
1 paź 20:05
Pawel.B: = 430 − 2*430 − 5*48 = − 5*48 − 430
na pewno na końcu jest 42)4 ?
1 paź 20:13
Krzysiek: tak
1 paź 20:16
Pawel.B: to w takim razie
= − 48 ( 5 + 432 )
przez 10 sie nie dzieli, bo 432 nie dzieli sie przez 5
przez 5 to samo
432 = 264
23 ≡ 1(mod 7)
23)21 ≡ 1(mod 7) => 264 ≡ 2(mod 7), wiec 2{64 + 5 przystaje do 7 mod 7, czyli
dzieli sie przez 7
dla 11 sam sprobuj ( 25 ≡ −1( mod 11 ) )
1 paź 20:24
Pawel.B: w 7 linijce jest 23)21 ≡ 1(mod 7)
1 paź 20:26
Krzysiek: okej wielkie dzięki
1 paź 20:26