Wyrażenia algebraiczne
DeDee: Dla jakich rzeczywistych wartości parametru a wartość najmniejsza funkcji y=x2−ax+2 jest
większa od najmniejszej wartości funkcji y=x2+a+1
1 paź 20:02
irena_1:
a
2−8<−4a−4
a
2+4a−4<0
Δ=16+16=32
| | −4−4√2 | | −4+4√2 | |
a1= |
| =−2−2√2 lub a2= |
| =−2+2√2 |
| | 2 | | 2 | |
a ∊(−2−2
√2; −2+2
√2)
1 paź 20:27
DeDee: a skąd jest lewa strona pierwszego równania?
1 paź 20:41
matyk: Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej
1 paź 20:43
pigor: ..., lub
y=x
2−ax+2= x
2−2*
12a+
14a
2+2−
14a
2= (a−
12)
2+
2−14a2, gdzie
2−14a2 − najmniejsza wartość pierwszej funkcji . ...
1 paź 20:51