matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształć równanie
gosia:
V
1
=k
1
V
2
=k
2
p(1−θ) Jak z tego rówania k
1
θ=k
2
p(1−θ)
ap
otrzymać to θ=
1+ap
k
2
gdy a=
k
1
1 paź 19:53
Adrian:
k
1
θ=k
2
p(1−θ) Obustronnie dzielimy przez k
1
k
2
θ=
*p(1−θ)
k
1
k
2
a=
, zatem: θ=ap(1−θ)
k
1
Mnożymy ap przez nawias: θ=ap−apθ θ + apθ = ap θ (1+ap) = ap
ap
θ =
1+ap
1 paź 21:58