WYZNACZ NASTEPUJĄCA SUMĘ
Ania B.: WYZNACZ NASTEPUJĄCA SUMĘ
2/1*3 +2/3*5+2/5*7 + ... + 2/19*21
1 paź 19:51
Ania B.: WIe ktos?
1 paź 19:56
Pawel.B: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2*( |
| + |
| + .... ) = 2*[ |
| * |
| − |
| + U{1}5−3}*( |
| −U1}{5} + |
| | 1*3 | | 3*5 | | 3−1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| *... ) = 2* |
| *( 1 − |
| + |
| − |
| + |
| − ... − |
| + |
| | 7−5 | | 2 | | 3 | | 5 | | 7 | | 7 | | 19 | |
1 paź 19:58
Ania B.: WYjasnij mi, czemu ty odejmujesz w mianowniku ?
1 paź 20:00
Pawel.B: zapis mi sie nie udał ale robisz rak jak poprzednie tylko na poczatku 2 przed nawias ( to co
jest w liczniku ) , pozniej przed nawias 1 / (wartosc bezw. z roznicy liczb w mianowniku)
w kazdym mianowniku ta roznica jest taka sama dlatego mozesz ja wyciagnac przed nawias
1 paź 20:01
Ania B.: Nie czaje czemu odejmujesz..
1 paź 20:03
irena_1:
| 1 | | 1 | | 2n+3−2n−1 | | 2 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2n+1 | | 2n+3 | | (2n+1)(2n+3) | | (2n+1)(2n+3) | |
1 paź 20:04
irena_1:
| 2 | | 2 | | 2 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| 1*3 | | 3*5 | | 19*21 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| = |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 5 | | 19 | | 21 | |
1 paź 20:06
Ania B.: Czyli mam rozumiec, ze ten wzor jest prawdziwy ?
1 paź 20:09
Pawel.B: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * ( |
| − |
| ) |
| xy | | l x − y l | | x | | y | |
1 paź 20:16
1 paź 20:22