ile jest liczb 3 cyfrowych
assx: Ile jest liczb 3−cyfrowych nie mniejszych od 583 w których cyfry się nie:
a) powtażają b)powtażają
1 paź 19:47
5-latek: Powtarzaja −bo powtorka
1 paź 19:48
Janek191:
a) Cyfry się powtarzają
Są to liczby : 583, 584, ..., 999
Jest ich 999 − 582 = 417
====================
b)Cyfry się nie powtarzają
Liczb trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach jest
9*9*8 = 648
Liczb trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach mniejszych od 583 jest
4*9*8 + 8*3 = 312
więc liczb trzycyfrowych nie mniejszych od 583 , w których cyfry się nie powtarzają
jest 648 − 312 = 336
=================
2 paź 07:10