Kurczę no, pomocy!
Matma boli: 4.23 a)
log23x + 2log3x − 8 = 0
ma wyjść x= 181 i 9...
1 paź 19:46
Matma boli: ????
1 paź 20:38
Matma boli: ?????????
1 paź 20:51
mk:
Lenistwo, też "boli"

x>0 , log
3x=t
t
2+2t−8=0
teraz samodzielnie dokończ
1 paź 20:55
pigor: ..., no to patrz i myśl, bo ...

nie będzie tak jak w szkole
log23x+2log3x−8= 0 i
x >0 ⇔ log
23x+2log
3x*1+1−9= 0 ⇔
⇔ (log
3x+1)
2= 9 ⇔ |log
3x+1|= 3 ⇔ log
3x+1= −3 lub log
3x+1= 3 ⇔
⇔ log
3x= −4 lub log
3x= 2 ⇔ x= 3
−4 lub x= 3
2 ⇔
x∊{181,9}. ...
1 paź 21:01
Matma boli: Dziękuję, chłopaki.
2 paź 07:54