prawdopodobieństwo
pomocyyy... : Rzucamy siedem razy symetryczną sześcienną kostką. oblicz prawdopodobieństwo tego że wypadną
parzyste liczby oczek.
1 paź 19:39
irena_1:
| | 37 | | 3 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| =( |
| )7= |
| = |
| |
| | 67 | | 6 | | 27 | | 128 | |
1 paź 19:44
pomocyyy... : dziękuje
1 paź 19:46
pomocyyy... : a jeszcze mam takie pytanie bo jest podpunkt b) m.in pojawiają się wszystkie liczby oczek

prosiłbym chociaż o naprowadzenie
1 paź 19:51
irena_1:
Wybieramy jedną z sześciu, która się powtórzy (6 możliwości)
Wybieramy 2 z siedmiu miejsc, na których pojawi się ta liczba
| | | | 7! | | 7*6 | |
( | = |
| = |
| =21 możliwości) |
| | | 2!*5! | | 2 | |
Pozostałe 5 liczb przestawiamy na pozostałych pięciu miejscach (5! możliwości)
Więc mamy:
6*21*5!=126*120 możliwości
| | 126*120 | | 21*6*6*20 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| | 67 | | 62*65 | |
1 paź 19:56
pomocyyy... : wielkie dzięki
1 paź 19:58