1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 8 | |||||||
+ | + | +...+ | = | − | = | ||||||||
10*11 | 11*12 | 12*13 | 89*90 | 10 | 90 | 90 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
10*11 | 10 | 11 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
− | + | − | + | − | + ... − | + | − | |||||||||
10 | 11 | 11 | 12 | 12 | 13 | 89 | 89 |
1 | ||
= | ||
90 |
1 | 1 | 9−1 | 8 | 4 | ||||||
= | − | = | = | = | ||||||
10 | 90 | 90 | 90 | 45 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | + ... + | |||||
10*11 | 11*12 | 12*13 | 89*90 |
1 | 1 | 11−10 | 1 | ||||
− | = | = | |||||
10 | 11 | 10*11 | 10*11 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
n*(n+1) | n | n+1 |
1 | 1 | ||
= | |||
10*11 | 110 |
1 | 1 | 11−10 | 1 | 1 | |||||
− | = | = | = | ||||||
10 | 11 | 110 | 110 | 10*11 |
3 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
4*7 | 4 | 7 |
4 | 1 | ||
= | |||
4*7 | 7 |
1 | ||
an= | ||
(2*n+1)(2*n+3) |
1 | ||
to funkcja tworząca dla ciągu sum częściowych wynosi S(x)= | A(x) | |
1−x |
1 | 2 | |||
a) 1− | = | |||
3 | 3 |
1 | 1 | 2 | ||||
− | = | |||||
3 | 5 | 15 |
1 | 1 | 2 | ||||
− | = | |||||
17 | 19 | 17*19 |
1 | 1 | 2 | ||||
− | = | |||||
19 | 21 | 19*21 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
S= 1− | + | − | +..... + | − | + | − | = | |||||||
3 | 3 | 5 | 17 | 19 | 19 | 21 |
1 | 20 | |||
= 1− | = | |||
21 | 21 |
20 | ||
S= | ||
21 |
1 | 2 | 2 | 2 | |||||
S= | ( | + | +...... + | ) | ||||
2 | 1*3 | 3*5 | 99*101 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
S= | (1− | + | − | + .....+ | − | + | − | ) | ||||||||
2 | 3 | 3 | 5 | 97 | 99 | 99 | 101 |
1 | 1 | |||
S= | *(1− | ) | ||
2 | 101 |
50 | ||
S= | ||
101 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |