Liczba n
ab: Proszę o pomoc.
Wykaż ze istnieją dokładnie dwie liczby naturalne n takie,że liczba k=2n+5n+1 jest również
naturalna
1 paź 19:15
ab: Ktoś ma jakiś pomysł?
1 paź 19:21
matyk: | 2n+5 | | 2(n+1)+3 | | 3 | |
| = |
| =2+ |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
1 paź 19:22
matyk: | | 3 | |
i teraz kiedy liczba |
| jest naturalna? |
| | n+1 | |
1 paź 19:24
Saizou : | | 2n+5 | | 2n+2+3 | | 2(n+1) | | 3 | | 3 | |
k= |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +2 |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
zatem mianownik n+1 musi być dzielnikiem liczby 3 (pamiętając że musi być to liczba naturalna),
wówczas mamy
n+1=1 lub n+1=3
n=0 n=2
zatem istnieją tylko dwie liczby naturalne, żeby liczba k też była naturalna
1 paź 19:24
ab: Dziękuję
1 paź 19:26