matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Natliss.:
x3−2x2−5x+6=0
1 paź 19:11
irena_1:
x
3
−x
2
−x
2
+x−6x+6=0 x
2
(x−1)−x(x−1)−6(x−1)=0 (x−1)(x
2
−x−6)=0 x
1
=0 x
2
−x−6=0 Δ=1+24=25
1+5
1−5
x
2
=
=3 lub x
3
=
=−2
2
2
x ∊ {0; 3; −2}
1 paź 19:14