blagam pomocy
mata: Suma dwoch liczb wynosi 10.Znajdz te liczby tak aby suma kwadratowych tych liczb byla
najwieksza
1 paź 18:58
irena_1:
A co to za liczby? I suma kwadratów ma być największa, czy najmniejsza?
Bo jeśli liczby dowolne i suma ich kwadratów ma być największa, to zadanie nie ma rozwiązań...
Zobacz:
x, 10−x − poszukiwane liczby
S(x)=x2+(10−x)2=2x2−10x+100
Ta funkcja nie ma wartości największej...
1 paź 19:25
Pawel.B: nie ma, ale w przedziale od < 0 , 10 >
najwieksza wartosc to 0 v 10 v 5 [( wierzchołek ) i S(x) = 2x2 − 20x + 100 ]
odp . liczby to 0 i 10
1 paź 19:53
irena_1:
Paweł! W zadaniu nie było podanego ograniczenia do liczb nieujemnych...
1 paź 19:58
Pawel.B: 
sorry

,ale na pewno o to chodzilo autorowi zadania

lub wlasnie najmniejsza wartosc
1 paź 20:03
mata: Bardzo dziękuję za odpowiedź w zadaniu jest najwieksza
1 paź 20:49