Zadanie
Piotr 10: Rozwiąż równanie:
53*55*57*59*.....*52n+1=3√5(n2−6)(3n+6) , n∊N+.
Po zastosowaniu wzoru na sumę skończonego ciągu arytmetycznego i wykorzystania tw. o wymiernych
pierwiastkach otrzymałem:
(n+2)(n−3)(n+2)=0
Jedyną n∊N+ jest n=3
Ok?
1 paź 18:50
matyk: twój wynik na pewno ok

Teraz kwestia czy tylko jedna jest odpowiedź
1 paź 18:54
Piotr 10: Wg mnie jedna tylko odpowiedź będzie, możesz sprawdzić

?
1 paź 18:55
Saizou : no to jedziemy z zadankiem
| | 1 | |
3+5+7+...+2n+1= |
| (n2−6)(3n+6) |
| | 3 | |
| 3+2n+1 | | 1 | |
| n= |
| *3(n+2)(n2−6) |
| 2 | | 3 | |
(n+2)n=(n+2)(n
2−6)
(n+2)(n
2−6)−n(n+2)=0
(n+2)(n
2−n−6)=0
(n+2)(n−3)(n+2)=0
n=3 n=−2 n.s.w.z.
zatem n=3
1 paź 19:11
Piotr 10: No to pojechałeś

, dzięki
Saizou za sprawdzenie
1 paź 19:12
Saizou : no i nie trzeba było korzystać z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach
całkowitych

(ew. można by z tw. o pierwiastkach całkowitych , bo n∊N
+ i sprawdzać tylko
liczby naturalne), ale wg. mnie łatwiej pogrupować
1 paź 19:17
Piotr 10: Faktycznie, bo ja na początku zająłem się lewa stroną równania i wyszło mi, że L
s=5
n2+2n i
już po prostu nie zauważyłem tego co Ty zrobiłeś
1 paź 19:22
Saizou : dlatego trzeba patrzeć globalnie
1 paź 19:25