matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działania na potęgach i pierwiastkach
jakubs:
Korzystając z własności działań na potęgach i pierwiastkach zapisz podane wyrażenia w najprostszej postaci:
4
6
*9
5
+6
9
*120
a)
8
4
* 3
12
−6
11
1 paź 18:44
irena_1:
2
12
*3
10
+2
9
*3
9
*2
3
*3*5
=
=
2
12
*3
12
−6
11
2
12
*3
10
+2
12
*3
10
*5
=
=
6
12
−6
11
6
10
*2
2
+6
10
*2
2
*5
6
10
*2
2
(1+5)
=
=
=
6
11
(6−1)
66
11
*5
6
10
*2
2
*6
6
11
*2*2
4
=
=
=
6
11
*5
6
11
*5
5
1 paź 19:41
jakubs:
A to tak to trzeba robić
Dziękuję bardzo
1 paź 19:48