wykazywanie
chomik: Wykaz ze gdy n nalezy do N+ , to kwadrat liczby postaci 2n+1 zmniejszony o 1 jest liczba
podzielna przez 8
wiem ze to ma wygladac w taki sposob (2n+1)2−1 = 4n(n+1)
jaka dac temu odpowiedz , czy pod n moge podstawić dowolna liczbe?
1 paź 17:55
Basia:
n i n+1 to dwie kolejne liczby naturalne
jedna z nich musi być parzysta, czyli podzielna przez 2
1 paź 17:57
chomik: wiec i jednoczesnie podzielna przez 8?
1 paź 18:00
Basia: oczywiście; jak się uprzesz możesz to rozpisać, ale szczerze mówiąc nie widzę potrzeby
n = 2k lub n+1=2m
dla n=2k mamy
= 4*2k*(2k+1) = 8k(2k+1)
dla n+1 = 2m mamy
= 4*(2m−1)*2m = 8m(2m−1)
1 paź 18:03
chomik: bardzo Ci dziękuję
1 paź 18:09