Prosze o pomoc
abc: Proszę o pomoc
√xlog√x = 10
1 paź 17:52
abc: pod pierw jest xlog√x
1 paź 17:53
abc: mam wypisane zalożenia :
1.x>0
2. xlog√x ≥ 0 <=> x ∊R
3. x≠1
skąd się bierze, że x≠1 ?
1 paź 18:02
matyk: to założenie wynika np z tego, że wstawiając 1 do wzoru otrzymamy bzdurę
1 paź 18:08
abc: no tak.... ale właśnie to musi lecieć z jakiejś definicji...
1 paź 18:12
Aga1.: 2) jest źle
1 paź 18:21
Basia:
tak naprawdę to założenie wcale nie jest konieczne
√1log√1 = √10 = √1 = 1
istnieje i dobrze się miewa
1 paź 18:26
Basia: radziłabym nie zawracać sobie tutaj głowy założeniami
rozwiązać równanie i sprawdzić czy dla otrzymanych wyników lewa strona ma sens
podnoszę obustronnie do ()
2
x
log√x = 100 /log
x() (i wtedy muszę założyć, że x≠1)
| | log100 | | 2 | |
log√x = logx100 = |
| = |
| |
| | logx | | logx | |
(logx)
2 = 4
logx = 2 lub logx = −2
x = 100 lub x = 0,01
i teraz sprawdzam
√100log√100 =
√100log10 =
√1001 = 10
zgadza się i ma sens
√0,001log√0,01 =
√0,01log0,1 =
√0,01−1 =
√100 = 10
też się zgadza i też ma sens
1 paź 18:36
abc: Basia, pomóz mi z tym równaniem.
1 paź 18:37
abc: O, dzięki.
1 paź 18:37
abc: Basiu, już wiem, po prostu to 3 zał zostało dorzucone, przy zmianie podstawy mianowniku?
bo wtedy w mianowniku jes logx, a logx ≠ 0 gdy x ≠1 ?
1 paź 18:40
matyk: chodziło mi Basiu o coś takiego:
√1log√1=10
że to jest bzdura

Oczywiście założenie to nie jest konieczne w żaden sposób
1 paź 18:43
Basia: tak sądzę; bo chcę zlogarytmować logx() a podstawa x>0 i x≠1
tyle, że to "wyłazi" dopiero w trakcie rozwiązywania
i formalnie trzeba sprawdzić, czy przypadkiem 1 nie jest rozwiązaniem równania
(nie jest oczywiście, ale sprawdzenie do pełnej poprawności rozwiązania jest konieczne)
1 paź 18:45
matyk: Tak, jeśli chcemy logarytmować stronami, to jak najbardziej wtedy się ono pojawia
1 paź 18:46
Basia:
@matyk domyślam się, że o to.
Tyle, że na tej samej zasadzie mogłabym np. odrzucić 2
Dlatego szukałam uzasadnienia tego założenia w sposobie rozwiązania, a tam ono już jest
1 paź 18:48
abc: Tak więc podsumowując nie wynika to założenie z niczego, tylko powstaje podczas rozwiazywania i
zostaje "dorzucone" ?
1 paź 18:49