matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że ciąg jest rosnący
Aneta:
n−3
a) a
n
= 3−
2
n
b) a
n
=n
2
−n−2 c) a
n
=
4
30 wrz 17:13
M:
6 maj 06:04
Miś Uszaty:
a) a
n
=3−U{2}[n}
2
a
n+1
=3−
n+1
Dla kazdego n∊N mamy wykazac że a
n+1
−a
n
}>0
2
2
2
2
a
n+1
−a
n
=3−
−(3−
)=−
+
=
n+1
n
n+1
n
2
2
=
−
>0
n
n+1
Bo przy jednakowych licznikach ten ułamek jest wiekszy którego mianownik jest mniejszy (n<n+1)
8 maj 12:44