Wykresy funkcji liniowej
XYZ: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić i pomóc w dalszym rozwiązowaniu:
Mam narysować taką funkcję:
f(x) = |x + 1| + |x − 3|
Zapisałem to sobie jako sklejenie: f(x)
−x − 1 −x −3 dla x∊(−∞,−1)
x + 1 + |x −3| dla x∊<−1,3)
x + 1 + x − 3 dla x∊<3,+∞)
1 paź 17:36
Aga1.:

f(x) na czerwono
1) −x−1−x+3=−2x+2
2)x+1−x+3=4
3)o.k
1 paź 17:48
XYZ: A dla jakich przedziałów jest 1) i 2) dla takich jakie ja wyznaczyłem
1 paź 17:49
Aga1.: Przedziały są w porządku.
1 paź 17:51
XYZ: ok wielkie dzięki
1 paź 17:51
XYZ: A jak rozwiązać graficznie nierówność f(x) > x + 3
1 paź 18:02
1 paź 18:11
Basia: dorysować wykres funkcji y=x+3
i patrzeć gdzie wykres f(x) jest wyżej niż wykres y=x+3
1 paź 18:12
XYZ: A jak wyznaczyć liczbę a dla której równanie f(x) = a ma tylko dwa rozwiązania x1, x2
spełniające warunek x2 = − 2x1
1 paź 18:15
1 paź 18:15
krystek: O jakiej funkcji mówisz?
1 paź 18:17
Aga1.:

Rysujesz wykresy f(x) i y=x+3
f(x) kolor czerwony y=x+3 niebieski
Czerwony wykres nad niebieskim
Odp.
x<1
1 paź 18:17
pigor: ..., np. tak
f(x)= x+3 to prosta przecinająca osie : OX w x=−3 i OY w y=3, a wtedy
rozwiązaniem twojej nierówności :
f(x) > x+3 jest zbiór punktów (półpłaszczyzna) leżących
na lub
nad tą prostą y=x+3, którą sobie zamaluj (zakreskuj) ,
a fakt ten (rozwiązanie) możesz opisać np. tak :
{(x,y)∊R2: y>x+3} − szukane rozwiązanie danej nierówności. ...
1 paź 18:20
XYZ: Maiłem na myśli rozpisywaną już wcześniej funkcję f(x) = |x + 1| + |x − 3|
1 paź 18:21
1 paź 18:32
matyk: a=5
1 paź 18:38
XYZ: tylko jak do tego dojść
1 paź 18:44
1 paź 18:54
1 paź 19:06
matyk: ja odczytałem z rysunku w zasadzie

analitycznie byłoby to zagadnienie trudne

(bardzo dużo pisania)
1 paź 19:08