Witam :>( LOGARYTMY) Mam problem z dwoma przykładami :
Bam: 14 log25 + 12 log2=
logx=loga, to x=a (udowodnij):
logx=3−log125
1 paź 17:20
Bam: znaczy tam w drugim trzeba wyznaczyć x
1 paź 17:22
Bam: obilczyć.. przepraszam chyba za mało snu
1 paź 17:23
Basia:
| 1 | |
| *log(5*2) = .................. |
| 2 | |
dokończ
logx = loga = b ⇔ logx=b i loga=b ⇔ 10
b=x i 10
b = a ⇔ x=a
| | 1000 | |
logx = log1000 − log125 = log |
| = log8 |
| | 125 | |
na mocy poprzedniego x=8
1 paź 17:28
Bam: 12log10=log
√10=
12
dobrze?
i dziękuję ślicznie za rozwiązanie tamtego przykładu, już wiem, gdzie robiłam błąd
1 paź 18:55