Parametr
Piotr 10: Dla jakich wartości parametru m∊R równanie (m−3)*4IxI −2m+1=0 ma dwa różne rozwiązania?
Od czego to zacząć ?
1 paź 16:58
Mila:
Wczorajsze dokończyłeś?
1 paź 17:06
Piotr 10: Jeszcze właśnie nie dokończyłem. Mam właśnie te zadania od pani profesor ze szkoły, to ok
policzę tamto wcześniejsze zadanie wpierw
1 paź 17:08
Basia:

(m−3)*4
|x| = 2m−1
1.
m−3 = 0 ⇔ m=3
0*4
|x| = 6−1
0=5
sprzeczność dla m=3 nie ma rozwiązania
2.
m≠3 można podzielić przez m−3
a funkcja f(x)= 4
|x| przyjmuje wartości <1;+
∞)
najprościej narysować wykres f(x) = 4
|x|
| | 2m−1 | |
dwa rozwiązania będą ⇔ |
| > 1 |
| | m−3 | |
dalej już sobie poradzisz
1 paź 17:09
matyk: wyznacz ile dokładnie wynosi x

i potem zastanawiaj się kiedy będą 2 te rozwiązania.
Pamiętaj, że m≠3
1 paź 17:10
Mila:
m−3 ≠0
1 paź 17:11
Piotr 10: Ok dziękuję za pomoc

. Wyszło mi, że m∊(−
∞;−2)∪(3+
∞)
1 paź 17:57
Mila:
Pan Wolfram zgadza się z Tobą.
1 paź 19:29
naukowikec: "najprościej narysować wykres f(x) = 4|x|"
mam pytanie, trzeba rysować wykres do tego? i wgl o co chodzi z tym "funkcja f(x)= 4|x|
przyjmuje wartości <1;+∞)". mógłby mi ktoś to po kolei dokłądnie wytłumaczyć?
29 paź 22:34